Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οι διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις των αποδοχών


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις της Διοίκησης της Τράπεζας με το νέο Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ σχετικά με την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης με φόντο την απαίτηση της Διοίκησης της Τράπεζας για μείωση του «μισθολογικού κόστους», δηλαδή των αποδοχών μας!

Η «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ», πιστεύοντας ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν  τις εξελίξεις και να είναι ενημερωμένοι και σωστά πληροφορημένοι (υποχρέωση του συλλογικού οργάνου) σας γνωρίζει τα παρακάτω:

Ήδη έχουν γίνει 2 συναντήσεις του Δ.Σ του ΣΥΕΤΕ με τη Διοίκηση, σχετικά με τον «εξορθολογισμό» των αμοιβών μας . Η πρώτη συνάντηση αφορούσε μια πρώτη επαφή μεταξύ των 2 μερών, ενώ στη δεύτερη η Διοίκηση έθεσε το πλαίσιο της πρότασής της, που είναι το εξής:

Μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 15%, με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους μισθούς στις Ελληνικές Τράπεζες.


Πιο συγκεκριμένα:
  • Ως έτος βάσης για τα μεγέθη της πρότασής της η Διοίκηση ορίζει το έτος 2011, στο οποίο το μισθολογικό κόστος για την ΕΤΕ ανήλθε στο ποσό των 860 εκ ευρώ.
o   Το 15% από το παραπάνω ποσό είναι 130 εκ ευρώ.
o   Από τα 130 εκ ευρώ έχουν ήδη εξευρεθεί τα 30 εκ κυρίως λόγω αποχώρησης συναδέλφων με σύνταξη αλλά και άλλων δράσεων της Τράπεζας . Συνεπώς αυτό που μένει για περικοπή είναι το ποσό των 100εκ. ευρώ.
  • Οι περικοπές θα αφορούν σε επιδόματα που αναφέρονται στις επιχειρησιακές συμβάσεις και όχι στης ΟΤΟΕ που επηρεάζει τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. (Βασικός μισθός, πολυετία, οικογενειακό, επιστημονικό). Σημειώστε ότι οι μισθοί μας διαμορφώνονται κατά 70% από την ΟΤΟΕ και κατά 30% από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
  •  Μέχρι 1500 ευρώ μικτές αποδοχές οι μειώσεις θα είναι 0% και από εκεί και πάνω θα διαμορφωθούν κλιμακωτά μέχρι του ποσοστού του 15%
Τέλος, η Διοίκηση ζήτησε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό.


Συνάδελφοι,

Η «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» δεν θέλει να μειωθεί ο μισθός κανενός συναδέλφου.
Θεωρεί όμως ότι πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διάλογο χωρίς δεσμεύσεις.
Σε αυτό το διάλογο θα ζητήσουμε από την Διοίκηση να προσκομίσει τις δικές της προτάσεις για μείωση των λειτουργικών εξόδων και αν αποδειχτεί ότι τίποτε καλύτερο δεν μπορούσε να γίνει , τότε φυσικά θα στηρίξουμε την Τράπεζα με τις περιορισμένες δυνατότητες των ήδη μειωμένων εσόδων μας, εξασφαλίζοντας και κατοχυρώνοντας όμως ταυτόχρονα –μέσα από την Επιχειρησιακή Σύμβαση- τη συμβολή της Τράπεζας στην βιωσιμότητα τόσο του ΤΥΠΕΤ, όσο και του Λογ/μου Επικούρησης.

  • Αλήθεια όμως, πως συμβιβάζεται η περικοπή των λειτουργικών εξόδων με «επιθετικές» επιχειρηματικές(!) ενέργειες; (αλλαγή τηλεφωνικού δικτύου του Ομίλου, νέα μοντέλα καταστημάτων, κοστοβόρες μετακινήσεις, υψηλότατες παροχές σε πλειάδα συμβούλων (αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ιδιωτική ασφάλιση κλπ.);
  • Θεωρούμε εύλογα ότι η πρόταση της Διοίκησης είναι η αρχική πρότασή της και συνεπώς η χειρότερη για εμάς τους εργαζόμενους και συνεπώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσής της.
  • Επισημαίνουμε  ότι το κόστος της Τράπεζας έχει μειωθεί και μέσα στο 2012, αφού φέτος έχουν ήδη αποχωρήσει επιπλέον, περί τους 250 συνάδελφοι.
  • Αν τελικά δεν καταστεί δυνατό να αποτραπεί η μείωση κάποιων επιδομάτων που δεν συμπεριλαμβάνονται στο συντάξιμο μισθό, να ενταχθεί το υπόλοιπο ποσό στο βασικό μισθό, ώστε να υπάρξει κίνητρο αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης.
  • Να ζητηθεί στην συνολική διαπραγμάτευση η εξασφάλιση χρηματοδότησης του Επικουρικού μας Ταμείου και η ενίσχυση του Ταμείου Αυτασφάλειας, καθώς μεγάλο μέρος των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οφείλεται στην πολιτική της Τράπεζας.
  • Να μειωθεί για αμοιβαίο όφελος κατά 50% η καταβαλλόμενη από τους συναδέλφους δόση για εξόφληση των δανείων τους (εκτός από τα προσωπικά) και να μειωθεί το επιτόκιο κατά μισή μονάδα.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.  

Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΕΤΕ  την διαπραγματευτική προσπάθεια του οποίου η «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» στηρίζει .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ / Αράχωβα

 

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

X